top of page

Een internationaal project over WOII


Een samenwerkingsproject van De Noordwijkse School en de Edinburgh Academy. Op maandag 4 juni, vlak voor de herdenking van D-day, bezochten 65 Leerlingen van De Noordwijkse School en 65 leerlingen van de Edinburgh Academy uit Schotland het Engelandvaarders museum en het museum Atlantikwall in Noordwijk. Het was de afsluiting van een online project tussen de beide scholen over de Tweede Wereldoorlog.

De Noordwijkse School en de Edinburgh Academy werken samen binnen een Erasmus+ project over papier. Vanuit verschillende invalshoeken wordt papier behandeld en deze keer was het onderwerp de kracht van papier, met het dagboek van Anne Frank als aanleiding tot verder onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog.

Na weken werken aan hun E-book was het bezoek een onvergetelijke afsluiting in Noordwijk. ‘s Morgens kwamen de leerlingen van de Edinburgh Academy met de boot aan in Nederland om vervolgens naar De Noordwijkse School te rijden voor een heerlijke Hollandse lunch. In de middag werden in circuitvorm de twee unieke musea in Noordwijk bezocht waarbij een presentatie van het e-book op school en een sportieve activiteit op het strand ook aan bod kwamen.

Het bezoek aan Atlantikwall was zeer indrukwekkend. Lopend door de gangen van beton leerden de leerlingen van een gids over het leven in de bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In het Engelandvaardersmuseum verplaatsen de leerlingen zich in de dappere mannen en vrouwen die tijdens de oorlog uit bezet Nederland ontsnapten om vanuit Engeland de strijd voort te zetten. Mede door de prachtige verhalen van de gidsen en de mooie musea kwam het project tot leven voor de leerlingen en zij zullen deze bijzondere dag niet snel vergeten.

De leerlingen zitten met de gids in een boot waarmee in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland werd gevaren.

De leerlingen zitten met de gids in een boot waarmee in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland werd gevaren.


bottom of page